Bebeklerde Büyüme Atakları

Anne baba olduktan sonra bebeğinizin büyüme serüvenine eşlik etmek en büyük heyecan ve mutluluk kaynağıdır. Bebeklerin her dönemi ayrı keyifli ve bir o kadar da zor olabilir. Bebeğinizin büyümesiyle birlikte yaşadığı büyüme ataklarına şahit olduğunuzda hiç endişe etmeyin. Çünkü; bebeklerin gelişim sürecinde yaşadıkları sıkıntılar oldukça doğal bir süreçtir.

Bu yazımızda yeni anne babalara fikir vermek ve yol göstermek için ” Bebeklerde Büyüme Atakları ” konusuna değindik.

Bebeklerde Büyüme Atakları Nedir?

Genellikle ilk yirmi aylık döneme kadar bebeklerde zihinsel ve fiziksel değişimler görülebilir.  Bunlar; ağlama krizi, huysuzluk, uyumakta ve beslenmede direnme, normale göre fazla uyuma isteği, kucak isteği gibi farklı büyüme atakları olarak görülür.

Bebeklerde büyüme dönemi oldukça önemlidir. Anne babalar, bebeklerin atak haftası hesaplaması yaparak bebeklerin gelişimine dikkat etmeleri gerekir.

Atak Haftası Hesaplaması için TIKLAYINIZ…

Bebeğinizin büyüme ataklarını ayrıca haftalık büyüme takvimine göre takip edebilirsiniz. Bebeğinizin takvime uygun bir şekilde gelişim göstermesi oldukça önemlidir. Erken doğan bebeklerde (prematüre bebeklerde) büyüme atakları ise doğum tarihi baz alınarak atak haftaları değerlendirilmelidir.

Anne baba olarak size düşen görev ise sabırlı davranarak bebeğinizin yaşadığı atakları doğal karşılayarak özveriyle ihtiyaçlarını karşılamak olacaktır.

Bebeklerde Büyüme Atakları Ne Zamandan İtibaren Gerçekleşir?

Bebeklerde büyüme atakları bebeklerin algılama döneminin geliştiği dönemde 5. haftadan itibaren kendini gösterir. Bu dönemde bebeğinizin uykusunda, beslenmesinde, ruhsal durumunda değişiklik hissetmeniz çok doğaldır. Bu dönem 1 hafta kadar sürebilir.

Büyüme Atağı Belirtileri Nelerdir?

  1. İştah kaybı ya da artışı
  2. Uyku rutininde değişiklik
  3. Huzursuzluk ve ağlama krizleri
  4. Kucak isteği

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Ebeveynler ve bebek ile ilgilenen yetişkinler için büyüme atakları zor ve yıpratıcı bir süreç olabilir.

Geçici bir süreç olduğunu bilseniz de bu dönemde kaygılanmanız oldukça doğal ve normaldir. Eğer bebeğinizin büyüme atakları 10 günden uzun sürerse bebeğinizin doktora görünmesi faydalı olacaktır.

Büyüme Ataklarında Siz Neler Yapabilirsiniz?

  • Bebeğiniz uyurken zorlanıyorsa onu desteklemenizde fayda vardır. Varlığınız ve sevginiz bebeğinizin huzurlu hissetmesini sağlayacaktır.
  • Bebeğiniz acıktığında saatini beklemeden beslemeniz bebeğinizi rahatlatacaktır.
  • Anne ve baba olarak bebeğinize karşı şefkatli, sevgi dolu ve sabırlı olun. Bebeğiniz duygularınızı ve ona olan yaklaşımınızı hissedecek ve sakinleşecektir.
  • Kendinize ve sağlığınıza dikkat etmeniz de bir o kadar önemlidir. Böyle zamanlarda sizi mutlu edecek şeylere zaman ayırmayı lütfen ihmal etmeyin. Çünkü; siz de çok değerlisiniz.
  • Bebeğinizin sağlığını takip ederek duruma göre doktorunuza başvurunuz.
  • Bebeğinizi kucağınıza alın ve onunla konuşun. Hafifçe poposuna vurarak sallamak bebeğinizin sakinleşmesini sağlayacaktır.
  • Bebeğinizi güvende hissettirmek, onun yanında olduğunuzu hissettirmek çok önemlidir.

Unutmayın; her bebek kendine özeldir ve eşsizdir. Bebeğinizle geçirdiğiniz her an ise çok kıymetlidir. Anın tadını doyasıya yaşayın çünkü arkanıza dönüp baktığınızda zamanın ne kadar hızlı geçtiğini ve bebeğinizin ne kadar hızlı büyüdüğünü göreceksiniz.

Bebeğinizi sevgi dolu ve keyifle büyütmeniz dileğiyle…

https://www.rujvoje.com