Konuşma ve Dil Terapisti

Konuşma ve Dil Terapisti,Dil ve Konuşma Terapisti,Ankara Psikiyatri,Çocuklarda Konuşma Bozukluğu, Konuşma Bozukluğu Nedir? | Neşeli Süs Evim

Çocuklarda konuşma ve dil bozukluğu gibi rahatsızlıklar özel bir terapi yöntemiyle tedavi edilebilir. Aileler bu tip durumları göz ardı etme eğiliminde olsalar da birçok çocukta benzer rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Sorunun sebebi ne olursa olsun profesyonel bir konuşma ve dil terapisti aracılığıyla sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Peki bu sorun nasıl ortaya çıkar ve terapide nasıl bir yol izlenir?

Konuşma Bozuklukları Nelerdir?

Çocuklarda konuşma bozukluğu ses çıkarmayla ilgili herhangi bir soruna işaret eder. Konuşma bozuklukları şunları içerir:

Artikülasyon bozuklukları: Hecelerde, ses çıkarma konusunda sorun yaşama veya kelimeleri söylerken dinleyicilerin söylenenleri anlayamayacakları kadar yuvarlayarak söyleme problemleridir.

Akıcılık bozuklukları: Akıcılıkla ilgili konuşma bozuklukları, konuşma akışının olağandışı duruşlar, kısmi sözcük tekrarları (ba-ba-baba) veya uzamış sesler ve heceler (yyyyyyyılan) tarafından kesildiği kekemelik gibi problemleri içerir.

Rezonans veya ses bozuklukları: Rezonans veya ses bozuklukları, dinleyicileri söylenenlerden uzaklaştıran sesin perdesi, tonu veya kalitesi ile ilgili problemlerdir. Bu tür bozukluklar ayrıca konuşurken çocukta ağrı veya rahatsızlığa neden olabilir.

Dil Bozuklukları Nelerdir?

Bir dil bozukluğu fikirleri iletmek için kelimeleri anlama veya bir araya getirme noktasında yaşanan sorunu ifade eder. Dil bozuklukları alıcıyla veya ifade eden kişiyle ilgili olabilir:

Alıcıyla ilgili bozukluklar, dili anlama veya işleme ile ilgili problemlerdir.

Etkileyici bozukluklar, kelimeleri bir araya getirme, sınırlı bir kelime dağarcığına sahip olma veya dili sosyal olarak uygun bir şekilde kullanamama sorunudur.

Bilişsel iletişim bozuklukları bellek, dikkat, algı, organizasyon, düzenleme ve problem çözmeyi içeren iletişim becerileri ile ilgili problemlerdir.

Beslenme Bozuklukları Nelerdir?

Oral beslenme bozuklukları, çocukların yeme veya içme biçimindeki bozukluklardır. Çiğneme ve yutma, öksürme, öğürme ve yiyecekleri reddetme ile ilgili problemleri içerir. Aileler çok fazla iki sorun arasında bağ kuramazlar, ancak aslında çocuklarda dil ve konuşma ile ilgili sorunlar beslenme bozukluğu temelli olabilir. Böyle bir bağlantı varsa elbette ki dil ve konuşma terapisti size en doğru şekilde bilgi verecektir.

Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir?

Genellikle dil ve konuşma terapisti olarak adlandırılan konuşma dili patologları, insan iletişimi, gelişimi ve bozuklukları konusunda eğitim alırlar. Terapistler konuşma, dil, bilişsel iletişim ve oral / beslenme / yutma becerilerini değerlendirir. Bu değerlendirme, bir problemi ve bunu tedavi etmenin en iyi yolunu tanımlamalarını sağlar.

Dil ve Konuşma Terapisti Ne Yapar?

Konuşma dili terapisinde bir terapist, sorunların üstesinden gelmek için bir çocukla bire bir, küçük bir grup halinde veya sınıf ortamında çalışır. Terapistler aşağıdakileri içeren çeşitli stratejiler kullanır:

Dil müdahale faaliyetleri: Dil ve konuşma terapisti, dil gelişimini teşvik etmek için çocuklarla oynayarak ve konuşarak, resimleri, kitapları, nesneleri veya devam etmekte olan olayları kullanarak etkileşime girecektir. Terapist doğru kelimeleri ve dilbilgisini modelleyebilir ve dil becerilerini geliştirmek için tekrar alıştırmalarını kullanabilir.

Artikülasyon terapisi: Artikülasyon veya ses üretimi, alıştırmaların, genellikle oyun etkinlikleri sırasında çocuk için kelimeler ve cümlelerdeki sesleri ve heceleri doğru şekilde düzeltmesini içerir. Oyun seviyesi yaşa uygundur ve çocuğun özel ihtiyaçları ile ilgilidir. Dil ve konuşma terapisti çocuğa “r” sesi gibi belirli seslerin nasıl çıkarılacağını ve belirli sesleri çıkarabilmek için dilin nasıl hareket ettirileceğini gösterecektir.

Oral motor / beslenme ve yutma tedavisi: Konuşma terapisti, ağız kaslarını yemek, içmek ve yutmak için güçlendirmek amacıyla yüz masajı ve çeşitli dil, dudak ve çene egzersizleri dahil olmak üzere birçok oral egzersiz kullanabilir. Terapist ayrıca çocuğun yeme ve yutma sırasında sözlü farkındalığını arttırmak için farklı gıda dokularından ve sıcaklıklarından yararlanabilir.

Neden Bazı Çocuklar Dil Ve Konuşma Terapisine İhtiyaç Duyar?

Çocuklar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı konuşma dili terapisine ihtiyaç duyabilir:

  • İşitme bozuklukları
  • Bilişsel (entelektüel, düşünme) veya diğer gelişimsel gecikmeler
  • Zayıf oral kaslar
  • Kronik ses kısıklığı
  • Yarık dudak veya yarık damak
  • Otizm
  • Motor planlama problemleri
  • Artikülasyon problemleri
  • Akıcılık bozuklukları
  • Solunum problemleri (solunum bozuklukları)
  • Beslenme ve yutma bozuklukları
  • Travmatik beyin hasarı

Bu sorunlardan bir veya birkaçı çocuğunuzda mevcutsa dil ve konuşma terapisi en kısa zamanda başlamalıdır. Tedaviye erken başlayan (5 yaşından önce) çocuklar, daha geç başlayanlardan daha iyi sonuçlara sahip olmaktadır. Bu durum, daha büyük çocuklar için tedavinin işe yaramayacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte, büyük çocuklarda ilerlemeler daha yavaş olabilir, çünkü değiştirilmesi gereken kalıplar çoktan yanlış bir şekilde öğrenilmiştir. Yine de işinde uzman bir terapist ile bunu dert etmeniz gerekmez.

Ebeveynler Bu Konuda Çocuklarına Nasıl Yardımcı Olabilir?

Ebeveynler, çocuğun konuşma veya dil terapisindeki ilerleme başarısının anahtarıdır. Ebeveynlerin de destek verdiği programlar uygulanan çocuklarda daha hızlı ve etkili sonuçlar alındığı görülmüştür. Bunun için bir ebeveyn olarak öncelikle dil ve konuşma terapisti ile görüşerek sizin üzerinize düşenlerin ne olduğunu sorun. Örneğin, çocuğunuza terapistin önerdiği ev aktivitelerini yapmasında yardımcı olabilirsiniz. Bu, sürekli ilerleme ve yeni becerilerin gelişmesini sağlar. Bir konuşma veya dil bozukluğunun üstesinden gelmek zaman ve çaba gerektirebilir. Bu nedenle tüm aile üyelerinin çocuğa karşı sabırlı ve anlayışlı olması önemlidir.

Ankara Psikiyatri

Konuşma ve Dil Terapisti Tavsiye: Erdem Psikiyatri Dil ve Konuşma Terapisi

Çocuğunuz için işinde uzman, güvenilir ve uzun vadeli destek alabileceğiniz bir dil ve konuşma terapisti ile çalışmanız gerekmektedir.  Her çocuğa özel olarak hazırlanan terapi programları ile çocuğunuzun sorununa yönelik birebir çalışmalar ve egzersizler yürütülmelidir.

Detaylı Bilgi için : https://www.erdempsikiyatri.com/konusma-bozukluklari-terapisi sitesini ziyaret edebilirsiniz) .

Çocuğunuzun farklılıkları, endişeleri ve karakteristik özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Her bir çocuk için en iyi terapi yönteminin ne olduğu titizlikle belirlenmelidir. Sizin de desteğinizle, çocuğunuzun sahip olduğu dil ve konuşma problemlerinden kurtulması bir hayal değildir.

Doç. Dr. Murat ERDEM

Ücretsiz Öykü Kitapları İçin TIKLAYINIZ…