Oyunlar, insan yaşamı açısından bakıldığında bildiğimizden ve tanımladığımızdan farklı bir yere ve öneme sahiptir. Eğitim bilimciler, öğrenmenin ilk adımını oyun olarak kabul ederler. Buna bağlı olarak ilk öğrenmelerin de oyun oynayarak geliştiği düşünülmektedir. Bu iddia birçok deney ile kendine bir karşılık bulmuş ve birçok eğitimci tarafından da onay almıştır. Oyun oynamanın bu kadar önemli olduğunu bilen eğitimciler, özellikle soyut döneme henüz geçmemiş ilkokul ve okul öncesi çocuğun eğitiminde oyun oynama etkinliklerinden yararlanarak, öğretim serüvenini gerçekleştirmektedirler. Oyunun avantajları bir yana bir de oyun oynayarak öğrenmenin kaideleri bulunmaktadır. Oyun oynarken dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öğrenim için tercih edilecek oyunlar interaktif olmalı; eğlenirken öğrenme deneyimi sunmalıdır.
- Oyunlar çocuğun yaşına ve seviyesine uygun seçilmelidir. Örneğin kaba kas motor gelişimini henüz tamamlamamış çocuğa zor ve beceri gerektiren oyunlar oynatılmamalı ve öğrenmeye ket vuracak tercihler yapılmamalıdır.
- Çocuğun ilgi alanları belirlenerek daha çok seveceği alanlarda oyunlar türetilmelidir.
Bu unsurlar dikkate alınarak gerçekleştirilen oyun etkinlikleri hem kalıcı öğrenmeyi sağlayacak hem de çocuk, öğrenirken eğlenecek; eğlenirken de öğrenme becerisini kazanmış olacaktır.
Eğitimde Oyunun Önemi
Eğitim çok yönlü bir süreç olarak çok küçük yaşlarda başlayan ve hayatın sonuna kadar devam eden kapsamlı bir eylemler bütünüdür. Oyun, eğitim süreci içerisinde hatırı sayılır bir yer edinmiş eğitim yöntemleri arasında bulunmaktadır. Genel itibariyle oyunun mantığını irdelediğimizde çocuğun karakter ve fikir gelişimini sağlayan, haz verici, aynı zamanda geliştirici içgüdüsel hareketler bütününü görürüz.
Çocuğun eğlendiği bu içgüdüsel eylemler bütünü olan oyun, aynı zamanda bir doğal öğrenme biçimidir. Gizil öğrenme yöntemleri arasında da bulunan oyun oynama, temel eğitimin vazgeçilmez unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır.
Her Yaş Grubu Farklı Oyun Oynayarak Öğrenir
Oyun oynayarak öğrenme noktasında belki de en çok dikkat edilmesi gereken nokta tam olarak burasıdır. Her yaş grubu farklı oyunlarla ve farklı programlarla öğrenir. Çocukların arasında bulunan 3 aylık bir zaman bile öğrenim becerilerini etkiler, bilişsel gelişimleri arasında farklılık meydana gelmesine sebebiyet verir. Henüz soyut işlemler bölümüne geçmemiş bir çocuğa soyut bilgi vermeye çalışırsanız bu bilgiler havada kalacağı gibi, henüz parmak gücü tam olmayan, kaba kas motor eylemlerini gerçekleştiremeyen çocuğa profesyonel çizim oyunları oynatmaya çalışmak da aynı şekilde havada kalacaktır.
Yalnızca eğitimde değil hayatın her evresinde oyun, her yaş grubu birey için varlığını daimi olarak sürdürmektedir. Yetişkinlik evrelerimizde de çocukluk evremizde de hep bir oyun içerisindeyiz. Yetişkinlik döneminde oyunları idrak ederken, çocukluk döneminde oyunları eğlence amaçlı tanımlayan zihnimiz öğrenmeyi daha kolay gerçekleştirir.
Eğer henüz tanışma fırsatı bulamadıysanız hem çocuklar hem de yetişkinler için zihinsel becerileri geliştiren oyunlar sunan dijital zeka oyunu MentalUP’ı denemenizi öneririz.
Biyolojik Cinsiyet Oluşumunda Oyunun Yeri
Çocukluk dönemi oyunları yetişkinlik dönemi yaşam unsurlarına birer hazırlık olarak da değerlendirilebilir. Örnek olarak cinsel kimlik oluşumu açısından bir değerlendirme yapalım:
Kız çocuklarının evcilik oyunu oynaması, daha sakin oyunlar oynaması onaylanır ve desteklenir.
Kız çocuğunun evcilik oyunu oynaması gelecekteki annelik serüvenine bir ön hazırlıktır. Cinsel kimliğin oluştuğu dönemlerde; çocukluk evresinde yanlış yapılan durumlar cinsel kimlikte kimlik karmaşasına sebebiyet verebilir.
Aynı durum erkek çocukların daha çok meslek oyunlarına yönlendirilmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Erkek çocukların makyaj oyunu oynaması, evcilik oynaması onaylanmaz ve talep edilmez.
Aradaki denge sağlam bir şekilde inşa edilmediğinde ergenlik döneminde cinsel kimlik karmaşası yaşamanın önüne geçilememektedir.
Yaşam her anıyla birbirinden beslenen ve yaşananların yaşanacak diğer anları doğurduğu bir bütün olarak algılanmalıdır. Oyun oynamak da çocukluktan yetişkinliğe kadar bu sürecin içerisinde önemsenmesi gereken detaylar arasındadır.
Kaynak:https://www.mentalup.net/eglenceli-oyunlar
Çok bilgi verici bir yazı olmuş. Eğitimde oyunun önemi gerçekten de çok büyük.
Gerçekten öyle oyun oynamanın zeka gelişimine doğrudan katkısı var yazı için teşekkürler.